Kutatók éjszakája a tanszékünkön

Elsődleges fülek

Az Eötvös-inga új aranykora: Korábban a méréseket ásványi nyersanyagok kutatása céljából végezték, ma egészen más, geodéziai és fizikai célokra használjuk az Eötvös-ingát. Mostanában újra elővettük a még működőképes régi zseniális műszereket és a mai legmodernebb technikai, mechatronikai és számítástechnikai lehetőségeket felhasználva továbbfejlesztjük őket. Jelenleg a képen látható két különböző műszer, egy Auterbal- és egy Pekár-inga felújítását, átalakítását és a kalibrációs méréseket végezzük.

Fizikus kollégákkal az átalakított műszerekkel még idén ősszel megkezdjük az általános relativitáselmélet fontos alappillérének tekinthető híres EPF-kísérlet (Eötvös Loránd súlyos és tehetetlen tömeg azonosságára vonatkozó kísérletének) újramérését, miután szisztematikus hibát találtunk az egykori mérésekben.

A kutatók éjszakáján délután 5 és este 10 óra között vártuk az érdeklődőket a tanszéken, de a kezdés előtt fél órával már legalább harminc érdeklődő várakozott a helyszínen és ezt követően este 10 óráig folyamatosan érkeztek a látogatók. A tervezett egy helyett három hosszú vetített előadást tartottunk a Rédey-teremben, a poszter-előadást 5-10 fős csoportoknak több mint 4 órán keresztül folyamatosan kellett ismételni. Az érdeklődők tájékozódhattak a gravitációs méréseinkről, az Eötvös-inga történetéről, működéséről, felhasználásáról; a műhelytitkokról, az eddig elvégzett munkáinkról és a terveinkről, a súlyos és tehetetlen tömeg ekvivalenciájáról - amely az Einstein-féle általános relativitáselmélet alapja. Tájékoztatást kaphattak arról, hogy egy ilyen elméleti fizikával kapcsolatos projekt mennyire sokrétű és, hogy az eredményekben, sikerekben milyen komoly szerepe van a mérnöki tudományoknak és a technológiának (motorizálásnak, képfelismerésnek, precíziós gyártástechnológiának, precíziós geodéziai és fizikai méréseknek, 3D nyomtatásnak, szoftverfejlesztésnek, PR és Projekt Managementnek, stb.)

A várthoz képest meglepően nagy volt az érdeklődés, egy TV csatorna is jelezte, hogy hosszabb felvétel készítése céljából később felkeresnek minket, és már szép számmal érkeztek köszönő, gratuláló levelek is.