Villámárvízi hozamok képfeldolgozáson alapuló becslése

Rövid leírás: 

Napjainkban egyre sűrűbben hallhatunk villámárvizekről a hírekben. A villámárvízek jellemzően kisebb vízgyűjtrőkre lezúduló nagy intenzitású csapadékesemények következményei, melyeket a nem megfelelő vízrendezési gyakorlatok tovább fokoznak. Az árvízi vízhozamok klasszikus módszerekkel (pl. hajóból akusztikus áramlásmérővel) történő mérése alapesetben is nehézkes és körülményes, villámárvizek idején azonban különösen veszélyes, sőt a legtöbb esetben kivitelezhetetlen is.

Az úgynevezett large-scale particle image velocimetry (LSPIV) egy képfeldolgozáson alapuló áramlásmérési módszer, mely lehetőséget biztosít az áramlási viszonyok feltárására meg nem közelíthető helyeken, akár utólagosan is. Az LSPIV számos előnye miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vízmérnöki gyakorlatban, azonban általános alkalmazhatóságát illetően még mindig sok a bizonytalanság.

A kutatás célja az LSPIV módszer alkalmazhatóságának tesztelése villámárvízi hozamok becslésére, valamint a módszerben rejlő bizonytalanságok számszerű értékelése.

 

Javasolt szint: 
BSc téma
MSc téma